2024-03-29T10:51:58Z
http://ka.ukma.edu.ua/oai
oai:ojs.journals.uran.ua:article/120073
2018-03-01T12:54:23Z
1995-025X:ARTKTA
2616-7123
1995-025X
dc
Вихованці Київської духовної академії брати Пархомовичі: освітяни, богослови, історики
Kuzmina, Svitlana
Статтю присвячено з’ясуванню внеску вихованців Київської духовної академії у становлення культурних практик модерного типу на теренах Російської імперії другої половини X IX — початку XX століть. В основу дослідження лягли біографії та науково-богословська спадщина братів Пархомовичів — Василя (згодом архиепископа Афанасія), Андрія і Йосифа, чия діяльність у навчальних закладах, періодичних виданнях, наукових і громадських організаціях Бессарабії тривала майже 80 років (1853-1932). Систематизація фактичного матеріалу дозволила зробити висновок, що Пархомовичі належ али до групи регіон альної інтелектуальної еліти, згрупованої довкола кишинівських архиєреїв, і брали активну участь у реалізації низки просвітницьких і місіонерських проектів. Хоч, по суті, вони були провідниками політики русифікації регіону, проте їхня діяльність об’єктивно сприяла формуванню інституцій та ознак модерного суспільства у Бессарабії. Це, зокрема: поширення освіти і розвиток місцевої школи за участі Пархомовичів як керівників і викладачів Кишинівської духовної семінарії, жіночого єпархіального училища та міських гімназій; їхня діяльність у місіонерських, просвітницьких, наукових та благодійних організаціях, що сприяла консолідації бессарабського суспільства; написання ними низки історичних досліджень, які лягли в основу регіональної свідомості та культурної ідентичності мешканців Бессарабії.
National University of Kyiv-Mohyla Academy
2016-12-29 00:00:00
application/pdf
http://ka.ukma.edu.ua/article/view/120073
Київська Академія; № 13 (2016): Київська Академія
ukr
##submission.copyrightStatement##
oai:ojs.journals.uran.ua:article/226385
2023-01-23T16:04:55Z
1995-025X:ARTKTA
"210311 2021 eng "
2616-7123
1995-025X
dc
Харчування студентів Київської духовної академії (1819–1869 рр.)
Yakusyk, Tetiana
Національний університет «Києво-Могилянська Академія»
The article depicts the peculiarities of Kyiv Theological Academy students’ nutrition in the years of 1834–1863. The investigation uses documents from the Central State Historical Archive of Ukraine in Kyiv. These are mainly monthly and annual economic reports which inform about the filling of the student’s menu during the year and logs of behavior, where the inspector recorded deviations from the rules by students. Archival documents help to illuminate aspects connected to the nutrition of students of Kyiv Theological Academy. The ego-documents of graduates, notes, instructions of rectors, economists, and inspectors of the educational institution are extremely important.
Attention is paid to regulatory requirements on food that are in the “Statut” of the theological academies. The Nutrition of students in Kyiv Theological Academy depended on many aspects and did not remain stable during 1819–1869. The students could diversify their diet at their own expense. The student menu was considered, and an attempt was made to analyze the changes that occurred with the filling of the student menu during these years. Also the paper describes how the diet changed depending on the period of the liturgical year. The traditions of informal students’ meetings and the use of prohibited (alcohol) and permitted (tea) drinks by the students are considered.
Special attention is paid to the question of the diet and nutrition value of products for students. Сalculations are approximate, but there are reasons to conclude that the food energy value was enough for the students’ nutrition in the Academy at least on ferias.
National University of Kyiv-Mohyla Academy
2021-03-10 00:00:00
application/pdf
http://ka.ukma.edu.ua/article/view/226385
Київська Академія; № 17 (2020): Київська Академія
eng
##submission.copyrightStatement##